La maternidad con hipogalatia. Porqué a mi?


La hipogalàctia existeix, si, i no sempre és fruit d'una mala actuació, d'una falta d'informació o d'un mal enganxament. La hipogalàctia existeix encara que ho facis tot bé. La hipogalàctia existeix, i no és culpa teva. Que no t'enganyin. 

Recordo que una de les frases que més vaig sentir al pre-part va ser que totes tenim llet, que és quasi impossible no tenir-ne. Que la major part de les vegades és conseqüència d'una mala pràctica i desconeixement. I aquesta frase va calar profundament, i es va quedar allotjada en el més profund del meu ser. Mai em van parlar d'excepcions. Error meu potser de no informar-me per altres fonts. 
Jo tinc hipogalàctia per SOP. Tinc SOP diagnosticat de fa anys, i la confirmació definitiva a través de la clínica de fertilitat que em va portar les quatre primeres fivs. 

Amb el meu primer fill ni tan sols recordo tenir pujada de llet. Ni pits turgents, ni calostre, res de res. La cosa no va millorar amb els dies i els suplements es van instaurar a les nostres vides. Vaig anar a llevadores, a grups de lactància, vaig fer tot el que em van dir. El nen s'enganxava molt bé però al cap d'una estona de mamar, es començava a posar nerviós i plorar histèric. Algú (ara no recordo qui) em va dir que m'estimulés amb un tirallets cada hora durant 48 hores i que ja veuria que començaria a produir. Ho vaig fer una setmana estricte, posant-me el despertador per les nits. Mai vaig tenir més producció així que ho vaig fer quatre mesos. 
Quatre mesos de tortura en els que el tirallets es va convertir en la meva extensió. Allà on anava, allà el portava: a la feina, a un curs de pediatria, a dinars familiars... Mai vaig treure més de 50 ml entre els dos pits. Mai. Em sentia entre frustada i orgullosa del sacrifici que havia fet. L'Eudald feia pit i després el suplement. Cap allà els quatre mesos per circumstàncies que ara no venen al cas, no em vaig poder estimular cada hora durant un dia. Un dia que va ser suficient per a que al dia següent només treiés 10 ml. Vaig començar a fer el tirallets a la desesperada durant tres dies, però no hi havien resultats. El tercer dia, la poca llet d'un pit va començar a tenir un color estrany. La vaig agafar i vaig anar a la matrona. 
Era sang. Prou. S'ha acabat, em vaig dir. Fins aquí. 

Quan va néixer la Laura jo ja tenia el "dol de lactància" més que passat i assumit. Quina és la nostra sorpresa quan l'últim dia d'ingrés a l'hospital em llevo amb els pits dolorits, inflats i amb un pessigolleix. La Laura s'enganxava la mar de bé, mamava i es quedava adormida amb els braços i les mans obertes amb cara de satisfeta. Em semblava que estava vivint un somni, en el que després de tot, la naturalesa m'estava fent un segon regal: la lactància. 
Als deu dies anava a la llevadora a preguntar-li si era molt normal que en 24 hores, la Laura només s'hagués DESENGANXAT del pit 10 minuts. Mamava molta estona, es quedava adormida i quan la separava tornava a xumar. En cap moment dormia plàcidament o tipa. Em feia la sensació que s'adormia de pur esgotament. No em notava els pits durs en cap moment així que vaig tornar a començar amb el tirallets per saber quan treia. Igual, màxim 50 ml que al principi resultaven suficients per a ella però que després ja no. 
Implantem suplement, la Laura rebutja el pit al cap d'una setmana, ploro molt, torno a fer un dol que ja creia passat, comencem amb lactància artificial única als dos mesos. 
No tinc ni temps ni forces per extreure'm llet, ni per fer estimulació cada hora, tinc un bebè de 17 mesos al que li faig falta i que m'ha vist 24 hores asseguda amb la seva germana al pit. Em fa pena i ploro per ell. Tinc por que es trenqui el nostre vincle. Ploro per tot. En dos dies els meus pits estan com si res hagués passat. Com si mai haguessin tingut llet. 

I un bon dia, mentre la Laura dorm a sobre meu (la única forma de que dormi) aprofito per llegir sobre la lactància. Potser se m'ha escapat quelcom que encara estic a temps a fer. I apareix a la pantalla "hipogalàctia per SOP" i per fi, trobo una explicació. No vull culpar a ningú però sí que em vaig trobar que ningú va pensar que la causa de la meva falta de llet pogués ser un transtorn hormonal (tot i tenir coneixement dels meus antecedents). Agafat amb temps, fins i tot he llegit que es pot fer un tractament per regular el SOP i poder augmentar la producció de llet. 

I altre cop el sentiment de culpa perquè m'hagués hagut d'informar jo i que hagués hagut de seguir el meu instint que em deia que allò no era normal. La resta de la historia ja la sabeu. Ens hem d'informar, ens hem de treure aquest sentiment de que tot és culpa nostra, que no ho fem bé, que no en sabem. 
A vegades les coses es fan bé, molt bé, i tot i així no funcionen. A vegades es fan malament, i llavors, hem d'aprendre a perdonar-nos. Fem tribu.  1.  La hipogalactia existe, sí, y no siempre es fruto de una mala actuación, de una falta de información o de un mal enganche. La hipogalactia existe aunque lo hagas todo bien. La hipogalactia existe, y no es tu culpa. Que no te engañen. 
 2.  
 3. Recuerdo que una de las frases que más escuché en preparto fue que todas tenemos leche, que es casi imposible no tenerla. Que la mayor parte de las veces estaba causada por una mala practica y desconocimiento. Y esta frase caló profundamente, y se quedó alojada en lo más profundo de mi ser. Nunca me hablaron de excepciones. Error mío quizás de no informarme por otras fuentes. Yo tengo hipogalactia por SOP. Tengo SOP diagnosticado hace años, y la confirmación definitiva a través de la clínica de fertilidad que me llevó las cuatro primeras fivs. 
 4.  
 5. Con mi primer hijo ni siquiera recuerdo tener subida de leche. Ni pechos turgentes, ni calostro, nada de nada. La cosa no mejoró con los días y los suplementos se instauraron en nuestras vidas. Fui a comadronas, a grupos de lactancia, hice todo lo que me dijeron. El niño se pegaba muy bien pero al cabo de un rato de mamar, se empezaba a poner nervioso y llorar histérico. Alguien (ahora no recuerdo quién) me dijo que me estimulara con un sacaleches cada hora durante 48 horas y que ya vería que empezaría a producir. Lo hice una semana estricto, poniéndome el despertador por las noches. Nunca tuve más producción así que lo hice cuatro meses. 
 6. Cuatro meses de tortura en los que el sacaleches se convirtió en mi extensión. Allí donde iba, allí lo llevaba: en el trabajo, a un curso de pediatría, comidas familiares ... Nunca saqué más de 50 ml entre los dos pechos. Nunca. Me sentía entre frustada y orgullosa del sacrificio que había hecho. Eudald hacía pecho y luego el suplemento. Hacia los cuatro meses por circunstancias que ahora no vienen al caso, no me pude estimular cada hora durante un día. Un día que fue suficiente para que al día siguiente sólo sacara 10 ml. Empecé a usar el sacaleches a la desesperada durante tres días, pero no daba resultado. El tercer día, la poca leche de un pecho comenzó a tener un color extraño. La cogí y fui a la matrona. 
 7. Era sangre. Basta. Se acabó, me dije. Hasta aquí. 
 8.  
 9.  Cuando nació Laura yo ya tenía el "duelo de lactancia" más que pasado y asumido. Cuál es nuestra sorpresa cuando el último día de ingreso en el hospital me levanto con los pechos doloridos, hinchados y con un cosquillas. Laura se enganchaba la mar de bien, mamaba y se quedaba dormida con los brazos y las manos abiertas con cara de satisfecha. Me parecía que estaba viviendo un sueño, en el que después de todo, la naturaleza me estaba haciendo un segundo regalo: la lactancia. 
 10. A los diez días iba a la comadrona a preguntarle si era muy normal que en 24 horas, Laura sólo se hubiera despegado del pecho 10 minutos. Mamaba mucho rato, se quedaba dormida y cuando la separaba volvía a chupar. En ningún momento dormía plácidamente o llena. Me daba la sensación que se dormía de puro agotamiento. No me notaba los pechos duros en ningún momento así que volver a empezar con el sacaleches para saber cuando sacaba. Igual, máximo 50 ml que al principio resultaban suficientes para ella pero que después ya no.
 11. Implantamos suplemento, Laura rechaza el pecho al cabo de una semana, lloro mucho, vuelvo a hacer un duelo que ya creía pasado, empezamos con lactancia artificial única a los dos meses. 
 12. No tengo ni tiempo ni fuerzas para extraerme leche, ni para la estimulación cada hora, tengo un bebé de 17 meses al que le hago falta y que me ha visto 24 horas sentada con su hermana en el pecho. Me da pena y lloro por él. Tengo miedo de que se rompa nuestro vínculo. Lloro por todo. En dos días mis pechos están como si nada hubiera pasado. Como si nunca hubieran tenido leche. 
 13.  
 14. Y un buen día, mientras Laura duerme encima de mí (la única forma de que duerma) aprovecho para leer sobre la lactancia. Quizás se me ha escapado algo que todavía estoy a tiempo a hacer. Y aparece en la pantalla "Hipogalactia por SOP" y por fin, encuentro una explicación. No quiero culpar a nadie pero sí me encontré que nadie pensó que la causa de mi falta de leche pudiera ser un trastorno hormonal (a pesar de tener conocimiento de mis antecedentes). Cogido con tiempo, incluso he leído que se puede hacer un tratamiento para regular el SOP y poder aumentar la producción de leche. Y otra vez el sentimiento de culpa porque me hubiera tenido que informar yo y que hubiera tenido que seguir mi instinto que me decía que aquello no era normal. El resto de la historia ya la sabéis. 
 15.  
 16. Hay que informarse, hay que sacar este sentimiento de que todo es culpa nuestra, que no lo hacemos bien, que no sabemos. A veces las cosas se hacen bien, muy bien, y aún así no funcionan. A veces se hacen mal, y entonces, debemos aprender a perdonarnos. Hagamos tribu.

Comentarios