Historia de un parto


Han canviat moltes coses del meu primer part al meu segon i en canvi, només hi ha una diferència de 17 mesos. Això és degut a molts factors que ara explicaré, un dels quals ha estat formar part del grup "Dona llum, associació catalana per un part respectat" i que ha fet que m'animés a fer el relat del meu part. El primer embaràs va ser d'alt risc (5 fivs, intervenció d'úter per malformació, risc de preeclamsia, macrosoma....) i part d'alt risc. El part va estar molt controlat, induït, monotoritzat que no em podia moure més dues passes i assistit per una llevadora i tres ginecòlogues (crec que una devia ser resident). Se li suma el fet que aquella nit va ser la nit dels parts i estaven desbordats (vaig escoltar al celador que deia que estaven a menys 6 llits). Tot i així, va ser un part força respectuós, demanant-me la opinió en tot moment i explicant-me les coses. No va ser instrumentalitzat, ni em van fer episiotomía ni res que no fes falta. 

Amb aquest part tot va ser molt diferent. A la setmana 30 em va visitar el ginecòleg de la Maternitat, que vist com havia anat aquest embaràs i com estava tot, va decidir treure'm l'etiqueta de part d'alt risc. - Ja no ho ets. Demana el que vulguis i gaudeix. I aquí, el meu cap va fer un "click". Veure que un profesional em treia per fi la llosa de l'alt risc i la por a tot, em va alliberar d'una manera que no m'esperava. També em va dir que segons l'historial, la nena venia amb un percentil alt però ell no era gens partidari d'induïr. Que el meu cos era prou savi . 
Em va venir una por terrible i no podia evitar pensar en dos casos del meu voltant amb macrosoma no induït i que va acabar amb la mare i el fill força perjudicades. Així que vaig parlar amb la Laia Casadevall de l'associació catalana per un part respectat que em va explicar que són precisament les induccions les que donen lloc a complicacions. Que un part en el que jo em pugui moure i em donin el meu temps, no té perquè passar res. I aquí em vaig començar a informar sobre els parts naturals, a empoderar-me, a mirar documentals, a parlar amb llevadores, a deixar-me informar per elles, sobretot amb la Laia Casedavall, a la que li estic eternament agraïda. Val un imperi. 

A dues setmanes de la data probable de part em van citar per ecografia per encarar el part. Jo estava empoderada i contenta perquè feia uns dies que havia perdut el tap mucós (tot i que em van dir que no volia dir que em posés de part immediatament). En l'ecografia, que en teoria havia de ser ràpida, la metgessa comença a mirar i remirar, fins que ens explica que ha vist un CIV (comunicació interventricular) a la nena, que en principi va calcular de més de 4mm; després va venir la cardiòloga fetal i va veure que era de 2,5mm. Ens van explicar que estiguéssim tranquils, que ens derivarien a Sant Joan de Deu al néixer i que tenia bon pronòstic però només us diré que entre refredada que estava i amb febre, que em vaig marejar i tot. I per acabar-ho d'adobar, el pes estimat era de 4,400 kg. 
Quan fem la visita amb el metge ens recomana inducció, que la cosa ha canviat i tot i el marge d'error que hi ha en l'estimació del pes, amb el tema del cor i tot plegat, creu que el millor és induir. Però que nosaltres tenim l'última paraula. I la por ens va envair. No havia estat un bon matí, no ho estava sent i no ens volíem arriscar a que passés quelcom per esperar-nos massa. 
Mentre firmava els papers ja me'n penedia i aquí el paper del meu marit. 
- Si ens ho pensem millor i decidim no induir...podem trucar-lo.. 
I aquí el metge ens va dir que cap problema. 

Això ens va tranquil•litzar molt. Ens van citar un dijous a les 18 hores, a la setmana 39+5. Aquell dia em vaig aixecar anímicament fatal, en primer lloc perquè no estava massa convençuda del que anava a fer, sentia que m'estava traint a mi mateixa, i en segon lloc perquè em va venir una pena terrible pel meu fill gran. Tenia mal cos, no vaig dinar massa però ho atribuïa als nervis i la preocupació. Pel cotxe em vaig mig adormir i em va despertar un dolor a la part baixa del ventre però es va passar ràpid. 
Ingressem per urgències que devien ser les 18.30 hores. Em donen una bata i em posen una via. Em pregunten com em trobo i els hi contesto que rara. Em diuen que em fan un tacte abans de posar-me les prostaglandines. Estic dilatada de 6 cm. Quasi em poso a plorar d'alegria. 
- No induïm. Neus estàs de part. 
Les paraules més boniques que podia haver escoltat. Així que cap a la sala de parts on en qüestió de mitja hora, començo a notar contraccions amb dolor. Aquest dolor cada vegada es torna més i més intens. Em diuen que degut al CIV de la nena he d'estar monitoritzada però que són inalàmbrics i que podré moure'm tranquil•lament. Agraeixo sentir el batec de la petita en tot moment. 

Instants després apareix per la porta la que serà el meu àngel de la guarda, la matrona Lorena que va venir a presentar-se i a oferir-me la pilota, un seient especial (no sé el nom), em va escalfar una esterilla per posar-me-la a la part de baix del ventre (on jo tenia més dolor) i em feia massatges a la zona lumbar. Atenta però respectant el nostre espai i intimitat. Jo tenia una sola obsessió. L'expulsiu del nen es va allargar moltíssim perquè el nen no baixava, i amb l'epidural ho vam frenar molt. 
No volia que passés el mateix aquesta vegada així que em vaig proposar aguantar el màxim possible i feia exercicis amb la pilota compulsivament, amb l'esperança de millorar aquest part. I així, de cop, les contraccions es van començar a fer difícils de suportar. A cada una d'elles pensava en demanar l'epidural però quan es passava, decidia esperar. Però el dolor va anar augmentant i l'espai entre contraccions es va fer inexistent. 
Aquí vaig intentar amb el treball mental que havia llegit: no lluitar contra la contracció, acompanyar el moment, visualitzar el part, pensar que estic més aprop de la meva filla. Va arribar una contracció que va ser diferent; a més del dolor em va venir una rampa insuportable que anava desde les lumbars, al coxis i baixant per tot l'entrecuix. Noto que les cames em flaquegen i quasi caic. Aguanto com puc i acte seguit una altra contracció idèntica, però amb la diferència que de cop, tinc ganes d'empènyer. De fer força. 
Cridem a la matrona i li demano un tacte. Estic de 8 cm passats i en aquell moment, em vaig incapaç d'assumir el que em queda d'expulsiu. Em despullo, em trec la bata i em quedo completament nua i suada, intentant aguantar aquell dolor mentre espero l'anestesista, que estava ocupada. Recordo poques coses d'aquells instants. 
Recordo que no van fer sortir al meu marit, recordo respecte i paciència de l'anestesista i l'adjunta quan m'he d'aixecar dos cops a "pujar", recordo les mans de la Lorena sostenint les meves, recordo l'ombro de la Lorena sobre el que em recolzo per intentar no moure'm. Em posen l'epidural. 
El problema: he perdut el reflexe de "pujar". 
L'avantatge: noto les contraccions i dolor (tot i que menys intens) que em guien per quan poder començar a "pujar" i saber quan dura la contracció. 
Per l'expulsiu venen la Lorena, una auxiliar i una altra noia que es posa al meu costat ( i que encara no sé si era una altra matrona o auxiliar) i que em presenten com "aquesta noia es diu "tal" i ens ve a ajudar. Per un moment penso que em farà la maniobra de Kristeller i em preparo per dir-li que no. Em pregunten si vull la càmara, que està conectada a un plasma on em permet veure tot l'expulsiu i accedim. 
Comencem. 
Tot són paraules boniques i d'ànims els que em dediquen totes les que estan allí. La noia del meu costat, resulta que no només no em fa la Kristeller sinó que ha vingut només per donar-me ànims, per dir-me que puc, per dir-me si puc millorar alguna cosa, per guiar-me per si no notava les contraccions (que per sort, mai vaig deixar de notar). Recordo silenci, tranquil•litat, sentir-me arropada per professionals que en aquell moment podien haver estat amigues, recordo que el meu marit mai va perdre el seu espai, ni jo. I la càmara, sabeu per a que va servir? doncs em va permetre veure que la matrona no va fer res, no va manipular, no em va fer res més que protegir el meu periné amb delicadesa. 
No vaig fer hipotonia d'úter, ni hemorràgia. 
Em van posar dos punts de sutura de mucosa. La meva filla va venir al món de la millor manera que hagués pogut fer-ho. Pensareu que és massa perfecte tot. Jo també ho penso i no m'ho crec i que això fos a un hospital. 
La meva filla va venir al món en una habitació amb el seu pare, plena de dones respectuoses i properes, en silenci, en penumbra, amb veus i frases empoderadores, amb tranquil•litat i confiança. 
Per cert, ho van clavar: va pesar 4,425 kg. 
 1. Han cambiado muchas cosas de mi primer parto a mi segundo y en cambio, sólo hay una diferencia de 17 meses. Esto se debe a muchos factores que ahora explicaré, uno de los cuales ha sido formar  animara a hacer el relato de mi parte. El primer embarazo fue de alto riesgo (5 fivs, intervención de útero por malformación, riesgo de preeclampsia, macrosoma ....) y parte de alto riesgo. El parto estuvo muy controlado, inducido, monitorizado que no me podía mover más dos pasos y asistido por una comadrona (que prácticamente sólo asistió a las ginecólogas) y tres ginecólogas (creo que una debía ser residente). Se le suma el hecho de que esa noche fue la noche de los partos y estaban desbordados (oí al celador que decía que estaban a menos 6 camas). Aún así, fue un parto bastante respetuoso, pidiéndome la opinión en todo momento y explicándome las cosas. No fue instrumentalizado, ni me hicieron episiotomía ni nada que no hiciera falta. 
 2.  
 3. Con este parte todo fue muy diferente. En la semana 30 me visitó el ginecólogo de la Maternitat, que visto cómo había ido este embarazo y como estaba todo, decidió quitarme la etiqueta de parto de alto riesgo. - Ya no lo eres. Pide lo que quieras y disfruta. 
 4. Y aquí, mi cabeza hizo un "click". Ver que un profesional me sacaba por fin la losa del alto riesgo y el miedo a todo, me liberó de una manera que no me esperaba. También me dijo que según el historial, la niña venía con un percentil alto pero él no era nada partidario de inducir. Que mi cuerpo era bastante sabio. 
 5. Me vino un miedo terrible y no podía evitar pensar en dos casos de mi alrededor con macrosoma no inducido y que terminó con la madre y el hijo bastante perjudicados. Así que hablé con Laia Casadevall de la asociación catalana por un parto respetado que me explicó que son precisamente las inducciones las que dan lugar a complicaciones. Que un parto en el que yo me pueda mover y me den mi tiempo, no tiene porque pasar nada. Y aquí me empecé a informar sobre los partos naturales, a empoderarme, a mirar documentales, a hablar con comadronas, dejarme informar por ellas, sobre todo con Laia Casedavall, a la que le estoy eternamente agradecida. Vale un imperio. 
 6.  
 7. A dos semanas de la fecha probable de parto me citaron para ecografía para encarar el parto. Yo estaba empoderada y contenta porque hacía unos días que había perdido el tapón mucoso (aunque me dijeron que no quería decir que me pusiera de parto inmediatamente). En la ecografía, que en teoría debía ser rápida, la médica empieza a mirar y remirar, hasta que nos cuenta que ha visto un CIV (comunicación interventricular) a la niña, que en principio calculó de más de 4mm; luego vino la cardióloga fetal y vio que era de 2,5mm. Nos explicaron que estuviéramos tranquilos, que nos derivarían a San Juan de Deu al nacer y que tenía buen pronóstico pero sólo os diré que entre enfriada que estaba y con fiebre, que me mareé y todo. Y por si fuera poco, el peso estimado era de 4,400 kg. 
 8.  
 9. Cuando hacemos la visita con el médico nos recomienda inducción, que la cosa ha cambiado y aunque el margen de error que hay en la estimación del peso, con el tema del corazón y todo ello, cree que lo mejor es inducir. Pero que nosotros tenemos la última palabra. Y el miedo nos invadió. No había sido una buena mañana, no lo estaba siendo y no nos queríamos arriesgar a que pasara algo para esperar demasiado. 
 10. Mientras firmaba los papeles ya me arrepentía y aquí el papel de mi marido. - Si lo pensamos mejor y decidimos no inducir ... podemos llamarle .. 
 11.  Y aquí el médico nos dijo que ningún problema. Esto nos tranquilizó mucho. 
 12.  
 13.  
 14. Nos citaron un jueves a las 18 horas, en la semana 39 + 5. Ese día me levanté anímicamente fatal, en primer lugar porque no estaba demasiado convencida de lo que iba a hacer, sentía que me estaba traicionando a mí misma, y en segundo lugar porque me vino una pena terrible por mi hijo mayor. Tenía mal cuerpo, no comí demasiado pero lo atribuía a los nervios y la preocupación. En el coche me medio dormí y me desperté un dolor en la parte baja del vientre pero se pasó rápido. 
 15.  
 16. Ingresamos por urgencias que debían ser las 18.30 horas. Me dan una bata y me ponen una vía. Me preguntan como me encuentro y les contesto que rara. Me dicen que me hacen un tacto antes de ponerme las prostaglandinas. Estoy dilatada de 6 cm. Casi me pongo a llorar de alegría. 
 17.  
 18. - No inducimos. Neus estás de parto. 
 19.  
 20. Las palabras más bonitas que podía haber escuchado. Así que hacia la sala de partos donde en cuestión de media hora, comienzo a notar contracciones con dolor. Este dolor cada vez se vuelve más y más intenso. Me dicen que debido al CIV de la niña tengo que estar monitorizada pero que son inalámbricos y que podré moverme tranquilamente. Agradezco escuchar el latido de la pequeña en todo momento. 
 21. Justo después aparece por la puerta la que será mi ángel de la guarda, la matrona Lorena que vino a presentarse y a ofrecerme la pelota, un asiento especial (no sé el nombre), me calentó una esterilla para ponérmela en la parte de abajo del vientre (donde yo tenía más dolor) y me hacía masajes en la zona lumbar. Atenta pero respetando nuestro espacio e intimidad. 
 22. Yo tenía una sola obsesión. El expulsivo del niño se alargó muchísimo porque el niño no bajaba, y con la epidural lo frenamos mucho. No quería que pasara lo mismo esta vez así que me propuse aguantar lo máximo posible y hacía ejercicios con el balón compulsivamente, con la esperanza de mejorar este parto. Y así, de golpe, las contracciones se empezaron a hacer difíciles de soportar. En cada una de ellas pensaba en pedir la epidural pero cuando se pasaba, decidía esperar. Pero el dolor fue aumentando y el espacio entre contracciones se hizo inexistente. 
 23.  
 24. Aquí intenté con el trabajo mental que había leído: no luchar contra la contracción, acompañar el momento, visualizar el parto, pensar que estoy más cerca de mi hija. Llegó una contracción que fue diferente; además del dolor me vino una rampa insoportable que iba desde las lumbares, el coxis y bajando por todo la entrepierna. Noto que las piernas me flaquean y casi caigo. Aguanto como puedo y acto seguido otra contracción idéntica, pero con la diferencia que de golpe, tengo ganas de empujar. De hacer fuerza. 
 25. Llamamos a la comadrona y le pido un tacto. Estoy de 8 cm pasados y en ese momento, me siento incapaz de asumir lo que me queda de expulsivo. Me desnudo, me quito la bata y me quedo completamente desnuda y sudada, intentando aguantar ese dolor mientras espero la anestesista, que estaba ocupada. Recuerdo pocas cosas de aquellos instantes. 
 26. Recuerdo que no sacaron a mi marido, recuerdo respeto y paciencia de la anestesista y la adjunta cuando me he de levantar dos veces a "pujar", recuerdo las manos de Lorena sosteniendo las mías, recuerdo el hombro de Lorena sobre el que me apoyo para intentar no moverme. Me ponen la epidural. 
 27. El problema: he perdido el reflejo de "pujar". 
 28. La ventaja: noto las contracciones y dolor (aunque menos intenso) que me guían para cuando poder empezar a pujar y saber cuánto dura la contracción. 
 29.  
 30. Para el expulsivo vinieron Lorena, una auxiliar y otra chica que se pone a mi lado (todavía no sé si era otra comadrona o auxiliar) y que me presentan como "esta chica se llama" tal "y nos viene a ayudar". Por un momento pienso que me hará la maniobra de Kristeller y me preparo para decirle que no. Me preguntan si quiero la cámara, que está conectada a un plasma donde me permite ver todo el expulsivo y accedemos. Empezamos. 
 31. Todo son palabras bonitas y de ánimos los que me dedican todas las que están allí. La chica de mi lado, resulta que no sólo no me hace la Kristeller sino que ha venido sólo para darme ánimos, para decirme que puedo, para decirme si puedo mejorar algo, para guiarme por si no notaba las contracciones (que por suerte, nunca dejé de notar). 
 32. Recuerdo silencio, tranquilidad, sentirme arropada por profesionales que en ese momento podían haber sido amigas, recuerdo que mi marido nunca perdió su espacio, ni yo. Y la cámara, sabéis para que sirvió? pues me permitió ver que la comadrona no hizo nada, no manipuló, no hizo nada más que proteger mi periné con delicadeza. 
 33. No hice hipotonía de útero, ni hemorragia. Me pusieron dos puntos de sutura de mucosa. 
 34. Mi hija vino al mundo de la mejor manera que hubiera podido hacerlo. Pensaréis que es demasiado perfecto todo. Yo también lo pienso y no me lo creo y que esto fuera en un hospital. 
 35. Mi hija vino al mundo en una habitación con su padre, llena de mujeres respetuosas y cercanas, en silencio, en penumbra, con voces y frases empoderadoras, con tranquilidad y confianza. 
 36. Por cierto, lo clavaron: pesó 4,425 kg.

Comentarios